Stichting Mallek

Ontwikkelingswerk met passie

Geboorte

Tijdens een vakantie en stamboomonderzoek naar de Surinaamse tak van zijn voorouders, belandt Mark Oliemans via de Surinamerivier, diep in het binnenland. In het tropische regenwoud langs de rivier wonen afstammelingen van Afrikanen die in het verleden ontsnapt zijn aan de slavernij door de jungle in te vluchten. Zij, de Saamaka, hebben zich rond de 18de eeuw daar gevestigd.

Onderweg krijgt Mark te horen dat er bovenstrooms een bootsvrouw werkzaam is. Zij brengt de kinderen uit dorpen aan de rivier naar school. Dit vindt hij fascinerend en aan zijn gids, die ook als tolk dient, vraagt hij of het niet mogelijk is haar te bezoeken. Bovendien kan dit dan mooi gecombineerd worden met een wandeling door de jungle.

De ontmoeting met de bootsvrouw levert meteen een klik. Mark deelt zijn gevoelens van sterke verbondenheid die hij voelt met de omgeving en zijn Surinaamse roots. Vooral de aansturing van zijn eigen voorouder Madrijnje (zie Mallek stories Daniel en Magdalena) speelt een belangrijke rol. Madrijnje is een voorouder die vanuit haar slavernijverleden een weg naar zijn hart vindt en Mark warmte, bescherming en advies geeft. De bootsvrouw snapt dit meteen daar voorouders voor hun een belangrijke rol in het heden spelen.

Ze noemt Mark Mallek. Mallek is wat makkelijker voor haar om uit te spreken daar de Saamaka de Nederlandse r weinig gebruiken.

De bootsvrouw maakt indruk op Mark. Haar wilskracht en doorzettingsvermogen maar bovenal de wil om te ontwikkelen en andere vrouwen hierin te betrekken en kans op ontwikkeling te bieden. Mark is geroerd en onder de indruk. De bootsvrouw vertelt dat zij betrokken is bij een dansgroep bestaande uit zo’n 12 vrouwen. En dat deze groep vrouwen de wens heeft om door te ontwikkelen om een beter bestaan op te bouwen. De naam Mujé Kakiti, dat staat voor vrouwenkracht, is door hen bedacht. Mujé Kakiti geeft concreet aan dat aanschaf van een cassave machine een goede stap naar financiële onafhankelijkheid is (zie Projecten Inkomen genereren).

Het idealisme in Mark is aangewakkerd. Een gezonde dosis realisme is nu nodig om hier wat mee te doen. Een stichting oprichten in Nederland met als doel fondsen te werven voor projecten in het binnenland van Suriname is een logische keus.

Het zaadje voor stichting Mallek is geplant.

Doneer

IBAN: NL04 BUNQ 2087 3925 60

tnv: Mark Oliemans

Scroll naar boven