Voedsel productie Langu

Financieel onafhankelijker vrouwen
Organisator Mujé Kakiti (Vrouwen Kracht)

Om financieel onafhankelijker te worden, wil deze vrouwengroep graag hun voedselproductie verhogen, het voedseloverschot verwerken tot verkoopbaar product en op de markt aanbieden.

Doneer

IBAN: NL04 BUNQ 2087 3925 60

tnv: Mark Oliemans

Deelprojecten

Mujé Kakiti met zojuist aangeschafte cassave machine

Cassave verwerking

We gaan zelf geld verdienen”

Overschot cassave verwerken tot kwak (soort couscous) en op de markt aanbieden.
Budget aanschaf machine € 1.000
Financiering: Micro-krediet tegen 10% rente
Aflossing machine: maandelijks € 100 (11 maanden) terug naar pot micro-krediet vanaf moment van inkomsten genereren (na 6 maanden)

Voortgang

Februari 2023

  • Budget toegekend en krediet verschaft
  • Machine aangeschaft

Maart 2023

  • Kwak verkoop begonnen

Werkplaats

“Ja, onze eigen werkplaats!”

Bouw centrale werkplaats voor verwerking voedsel en overleg vrouwen.
Budget centraal gelegen werkplaats € 2.700
Financiering: Gift

Doneer

IBAN: NL04 BUNQ 2087 3925 60

tnv: Mark Oliemans

Cassave drogen

Drogen van cassave tot kwak korrels

Cursus sales

Dat gaan we beter doen”

Aanleren betere verkooptechniek en wat er zoal bij verkoop om de hoek komt kijken.
Budget: nog onbekend
Financiering: Gift

Voortgang

Aanvraag in ontwikkeling (Gedacht wordt aan hulp van studenten van bijvoorbeeld IMKB Suriname)

De start van deze cursus is  afhankelijk van het succesvol voltooien van de cursus aflfabetisering.

Doneer

IBAN: NL04 BUNQ 2087 3925 60

tnv: Mark Oliemans

Huidige situatie algemeen

Aan de Gran Rio (de Boven Surinamerivier), diep in de jungle, ligt een groep afgelegen Saamaka dorpen. In een notendop karakteriseert dit gebied zich als volgt;

De steun van overheid is minimaal. ‘Kapiteins’ hebben de officiële leiding. De meeste bewoners hangen traditionele religie aan. Via de zending is er medische zorg. Er is elektra van 18.00 – 24.00 uur middels een diesel generator die ook regelmatig buiten dienst is. Schoonwater is overal aanwezig. Sanitair en hygiëne zijn goed verzorgd.

De werkgelegenheid in de vorm van betaalde banen is zeer klein. Een toeristenresort is de grootste werkgever maar door Covid19 is deze inkomstenbron grotendeels weggevallen. Mannen hebben soms een houtwerkplaats waar ze meubels en/of korjalen (lokale kano/boot) bouwen. Ook is er bedrijvigheid m.b.t. buitenboordmotor service en watertaxi. Met vissen en de jacht genereren ze wat geld en voedsel. Verder doen de mannen het zware ontginningswerk op de ‘kostgronden’, zoals het kappen van bomen.

 

Huidige situatie vrouwen

Vrouwen hebben de traditionele taak van het verbouwen van groente, fruit en aardvruchten op de kostgronden. Veelal voor eigen gebruik en gezin. Het overschot willen ze in geld omzetten zodat ook zij cash in handen hebben en daardoor minder afhankelijk zijn van de mannen. Voedselvoorziening is voldoende. Zij zijn eigenaar van de kostgrond. Proteïne bronnen zijn vis, wild en soms kip. Door grote overstromingen in het regenseizoen 2022 is de opbrengst van veel kostgronden verloren gegaan. Een moeilijke tijd die ze voortaan willen voorkomen. Vrouwen houden zich verder bezig met koken, kleren wassen, kinderen verzorgen en huishouden. Een veeleisende taak. Daarnaast hadden ze vóór Covid nog toeristische inkomsten door dansvoorstellingen, verkoop souvenirs en werk op het toeristen resort

 

Scroll naar boven