Majesteit

Midden in het oerwoud heeft zich, dankzij de eon beukende weer- en windgoden, een dikke steenpuist van graniet gevormd. De puist ontleent zijn naam aan éne meneer Voltz uit Duitsland. Vanaf de oever een kilometer of 9 heen met een vette klim van rond de 300 meter. De realisatie van de enorme uitgestrektheid van het regenwoud 360° om ons heen was de beloning, na deze zware beproeving, dubbel en dwars waard. Geen enkel rookpluim te zien. Wat een humane leegte in dit rijk van wirwar van bladeren, takken en sierlijk naar de hemel reikende boomtoppen. Dezelfde weg terug herleef ik de verhalen van de gids over dieren, kleine beestjes, geneeskrachtige kruiden en gevaarlijke palmnaalden. Een konijn badend in de zon en enkele aapjes hoog in de boomtoppen, een schildpad gegrepen door een jaguar, wandelende tak, piepklein schattig kikkertje en wat salamanders. Met het kikkertje is het oppassen, want ze kunnen dodelijk giftig zijn.

Vlakbij is een mooi gevormd elfenstoeltje door een zwam gemaakt. Halverwege de terugweg ben ik door vermoeidheid in dromenland beland.

Wandelend door het bos vertelt de plots uit het niets verschenen boswachter me toch een wonderschoon verhaal. Een bosuiltje begon in zijn oor te fluisteren. Bij de laatste storm was er een ramp gebeurt. Van heinde en ver wist men van de machtige kapokboom. Tot veler vreugde van de bosbewoners genoten vele generaties van de schoonheid, bescherming en levenslust die de woudreus bood. Ook realiseerde men dat hij zich aan de oever nog maar net staande wist te houden. De rivier had de laatste tijd aardig wat onder zijn voeten weten weg te slijpen. De razende rukwind tijdens de storm deed de nekslag. Kaboem, met een enorm gebonk liet de woudreus zijn doodskreet horen, maar al gauw verstomde ook dat laatste levensteken. Drijfnat van het zweet kan ik gelukkig vlakbij het vertrekpunt aan de oever nog van een heerlijke verfrissing bij een waterval genieten. Voldaan breed glimlachend verder.

Een mokerslag! Het duurt nog even eer de prins, iets verderop, het stokje gaat overnemen, gaf het uiltje via de boswachter bij het vertrek uit het bos nog snel door.

Scroll naar boven