Vogelparadijs

Vele rustiek aandoende plekken in het oerwoud bekeken. Ieder met zijn eigen kenmerken. Aanbeland bij de Blanche Marie I en II stroomversnellingen vind ik naast de twee sulas een waar vogelparadijs. Veren die zich alle kleuren van de regenboog toegeëigend hebben. Snavels in alle denkbare vormen en grootte met ieder ook weer een keus uit het rijk der kleurschakering gepikt. Een enorme arend, de koning van de hemel “Gonini”, terroriseert de buurt op zoek naar kleinere vogels zoals de geel-zwarte Banabikki.

Het kleinste vogeltje, gevangen in een kooi als huisdier, is de Moestache en voedt zich vooral met zaden zoals de kanarie dat doet. Ik kan me goed voorstellen dat hier een groep vogelliefhebbers vol extase de ogen en oren flink de kost geven. Na aankomst op Zanderij vanuit Nederland gaan ze linea recta naar dit vogelparadijs om, met behulp van een gids, de weelde die Blanche Marie biedt, te verkennen. Voor mij is het lastig om het geduld op te brengen plaatjes te schieten van het mozaïek aan vogels. Daar hebben we gelukkig echte liefhebbers voor.

De jager heeft een Baboen, brulaap, gevangen. Die staat vanavond gerookt in mangobladeren op het menu. Verstrikt in het visnet in de rivier zaten vanmorgen twee Anjumara, grote roofvissen. Beiden zijn in de goed gevulde vriezer beland. Alles wat beweegt en in de mond past wordt in Suriname gegeten.

Vroeger vingen ze apen met de pijl gedoopt in het gif van een kikkertje. Best gevaarlijk want het gif werkt ook op de mens. Zodra de prooi uit de boom gevallen is, zal die meteen geslacht worden door bloed eruit te laten lopen. Halal geslacht zou je kunnen zeggen. Ik ben benieuwd waar de gerookte aap naar zal smaken.

Scroll naar boven